Saturday, March 11, 2006

Pasta Süsleme Teknikleri, Bölüm-I


Geçen hafta sonu katıldığım bir seminerde ünlü bir İtalyan pasta şefi 2 adet pasta süslemesini detaylarıyla anlattı. İlki hasır sepet örgüsü modelinde bir düğün pastası. Bu sitede video görüntüsü konulamadığından hazırlama aşamasını gösteremiyorum. Siteyi uzakkose.com adresine taşıdığımda video görüntülerini de aktaracağım.

Pastayı swiss buttercream kullanarak hazırladı. Buttercrem pastaların süslenmesinde kullanılan yağ, şeker ve yumurta akı ile hazırlanan bir tür tatlı krema. Pasta süslemesinde çok kolay şekil verilebildiği ve yenilebilir olduğu için çoğunlukla bu krema kullanılıyor.

Süsleme işlemini yapabilmek için mutlaka resimdeki gibi döndürülebilen bir pasta tezgahına ihtiyacınız var. Şef, sabit bir tabakda bu işlemin yapılamayacağını veya çok zor yapılabileceğini belirtti.



  1. Önce uzunlamasını aşağıdan yukarıya doğru kısa şeritler çekiliyor.
  2. Şeritlerin üzerinden soldan sağa doğru birleşik kısa şeritler ile bir hat çiziliyor.
  3. Sıra tamamlandıktan sonra yatay şeritin üzeründen hazır görüntüsü verecek şekilde tekrar aralarından kısa şeritler yukarıya doğru çekiliyor.
  4. Bu işlem tüm pasta bitene kadar devam ediyor.
  5. İkinci küçük parçayı koyduktan sonra iki pasta uzunluğu boyunda 3 adet ortası boş üçgen bir plastik çubuk kesiliyor.
  6. Plastik çubuklar ile diğer büyük parça, ortadan birleştiriliyor. Bu şekilde parçanın yerinden oynaması engellenmiş oluyor.
  7. Ardından küçük pasta içinde örgü şekillendirmesi yapılarak pastanın fonu tamamlanıyor.
  8. İki pastanın birleşme noktasındaki kat minik şekiller ile kapatılıyor.
  9. Şeker hamurundan hazırlanan gül ve orkide çiçek motifleri boşluk alanlarına yerleştirilerek bırakılan boşluk kapatılıyor.
  10. En son olarak şeker hamurundan hazırlanmış yaprak ve şeritler ile pasta tamamlanıyor.

2 comments:

serinmavi said...

Çok zorr çokk,yapanların eline sağlık...

Selam ve sevgiler

sahra said...

çok güzel görünüyor ama becerebilene. elinize sağlık.