Thursday, March 23, 2006

Thursday, March 16, 2006

Pasta Süsleme Teknikleri, Bölüm-II


1. Şeker hamuru (fondant) ile kaplanmış olan pastaları birleştirmek için önce ilk pastasının üzerine bir miktar buttercream sürülür. Küçük olan diğer pasta üzerine oturtulur. Pastanın kaymasını önlemek için 3 adet plastik çubuk pastaların ortasından batırılarak birbirlerine sabitlenir. Şekil-1

2. Şeker hamurunun altına pudra şekeri serpilerek yufka gibi açılır. Üstünü kaplayacak kadar ince şeritler kesilir.
3. Hazırlanan şeritler verev şekilde tek tek üst taraftan sabitlenerek üsteki parçaya yerleştirilir.
4. Pasta süslemesinde kullanılan stensil motif istenilen alana yerleştirilir ve ince bir tabaka halinde renklendirilmiş krema (frosting) sürülür.
Pastanın birleşim noktaları krema ile minik çiçek şekilleri ile süslenir. Pastanın alt bölümüne plastik pasta sekillendirme bıcagı ile V seklinde çizilir. Yaldızlı gıda boyası ile boyanır.

Monday, March 13, 2006

17. USA Geleneksel Pasta Yarışması -II





17. USA Geleneksel Pasta Yarışması -I

5 - 7 Mart tarihlerinde Javits Center / NY da yapılan Int.Restaurant&Foodservıce fuarına gittim. Fuarın ilk günü pasta yarışması vardı ama ne yazıkki yetişemedim Fakat katılan ve ödül alan tüm pastaları yakından görüp fotoğrafını çekme şansım oldu. İşte inanılmaz güzellikteki pastalar. Hepsi bir sanat eseriydi gercekten. Birinci olanı neyazıkki tam olarak göremedim. Çok uzun olduğu için yarışmadan sonra parçalanmıştı :(

Ayrıca fuarda birçok yeni ürünü görüp test edebildim. Bunlarıda yakında sizinle bu blogumda paylaşacağım.









Saturday, March 11, 2006

Merhaba

Kendi tariflerimi paylaştığım UZAK KOSE blogumdan farklı olarak , bu sayfalarimda katıldığım seminerlerden resimler, ünlü şeflerden pasta tarifleri, yeni piyasaya çıkan ürünler, mutfak eşyaları gibi değişik konularda bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Görüşmek Üzere ...

Pasta Süsleme Teknikleri, Bölüm-I


Geçen hafta sonu katıldığım bir seminerde ünlü bir İtalyan pasta şefi 2 adet pasta süslemesini detaylarıyla anlattı. İlki hasır sepet örgüsü modelinde bir düğün pastası. Bu sitede video görüntüsü konulamadığından hazırlama aşamasını gösteremiyorum. Siteyi uzakkose.com adresine taşıdığımda video görüntülerini de aktaracağım.

Pastayı swiss buttercream kullanarak hazırladı. Buttercrem pastaların süslenmesinde kullanılan yağ, şeker ve yumurta akı ile hazırlanan bir tür tatlı krema. Pasta süslemesinde çok kolay şekil verilebildiği ve yenilebilir olduğu için çoğunlukla bu krema kullanılıyor.

Süsleme işlemini yapabilmek için mutlaka resimdeki gibi döndürülebilen bir pasta tezgahına ihtiyacınız var. Şef, sabit bir tabakda bu işlemin yapılamayacağını veya çok zor yapılabileceğini belirtti.



  1. Önce uzunlamasını aşağıdan yukarıya doğru kısa şeritler çekiliyor.
  2. Şeritlerin üzerinden soldan sağa doğru birleşik kısa şeritler ile bir hat çiziliyor.
  3. Sıra tamamlandıktan sonra yatay şeritin üzeründen hazır görüntüsü verecek şekilde tekrar aralarından kısa şeritler yukarıya doğru çekiliyor.
  4. Bu işlem tüm pasta bitene kadar devam ediyor.
  5. İkinci küçük parçayı koyduktan sonra iki pasta uzunluğu boyunda 3 adet ortası boş üçgen bir plastik çubuk kesiliyor.
  6. Plastik çubuklar ile diğer büyük parça, ortadan birleştiriliyor. Bu şekilde parçanın yerinden oynaması engellenmiş oluyor.
  7. Ardından küçük pasta içinde örgü şekillendirmesi yapılarak pastanın fonu tamamlanıyor.
  8. İki pastanın birleşme noktasındaki kat minik şekiller ile kapatılıyor.
  9. Şeker hamurundan hazırlanan gül ve orkide çiçek motifleri boşluk alanlarına yerleştirilerek bırakılan boşluk kapatılıyor.
  10. En son olarak şeker hamurundan hazırlanmış yaprak ve şeritler ile pasta tamamlanıyor.